Vlaanderen gaat #helemaaldigitaal

Sinds de uitbraak van de coronacrisis wordt er heel wat druk uitgeoefend op onze samenleving. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan werden heel wat diensten stopgezet of draaien ze op halve kracht. Heel wat openbare instanties, waaronder de Vlaamse overheid, zetten daarom volledig in op inventieve digitale oplossingen.

Taskforce

Komt je huwelijkfeest in het gedrang? Ben je als handelaar op zoek naar een alternatieve manier om je producten te verkopen? Of wil je graag op consultatie bij een arts?  De quarantainemaatregelen bemoeilijken een heleboel dagelijkse dingen. De Vlaamse overheid heeft daarom een taskforce, Vlaanderen Helemaal Digitaal, op poten gezet die digitale oplossingen aanreikt voor maatschappelijke problemen die worden veroorzaakt door de huidige situatie.

Wat doet de taskforce precies? Alle digitale initiatieven die bedrijven, maatschappij en overheden beter kunnen doen werken in kaart brengen, onderling afstemmen en promoten. Het overzicht vind je hier. Aan overheden wordt gevraagd om acute problemen en uitdagingen in de samenleving zo duidelijk mogelijk te omschrijven, zodat bedrijven kunnen kijken of ze hun digitaal aanbod daarop kunnen afstemmen.

Heb je zelf een digitaal topidee? Dat kan je hier kwijt!

Digitaal vernuft

Niet enkel de Vlaamse overheid zet zich in voor digitale oplossingen. Ook verschillende gemeentebesturen, organisaties en ondernemingen komen creatief uit de hoek om hun inwoners van dienst te zijn in deze bijzondere tijden. Hieronder een overzichtje van enkele leuke initiatieven:

  • De Digitale versnelling: ben je een ondernemer en heb je hulp nodig bij sociale media? Wil je klanten de optie geven om online te bestellen? Of optimaliseer je graag je website? Via de Digitale Versnelling krijg je 2 uur gratis digitaal advies en hulp van onafhankelijke digitale experts om een antwoord te vinden op al je vragen.
  • Heel wat lokale gemeenteraden vinden momenteel online plaats. Raadsleden nemen digitaal deel, en kunnen ook digitaal een stem uitbrengen, terwijl inwoners via het internet kunnen meevolgen. De oplossing wordt onder andere al toegepast in Leuven, Aalst, Brugge, Zoersel, Hasselt en een paar andere Belgische gemeenten.
  • In sommige gemeenten kan je huwelijken nu online volgen. In Borgerhout bijvoorbeeld krijgen koppels voor de ceremonie een link toegestuurd, die ze kunnen delen met familie en vrienden, die via de link de plechtigheid kunnen volgen.
  • Woon je in Hasselt en ben je gemotiveerd om andere Hasselaren te helpen? Dankzij de stad Hasselt kan dat. Laat van je horen! Registreren kan op www.hasselt.be/hasselthelpt

Je merkt het dus: voor heel wat obstakels biedt de digitale vooruitgang voldoende oplossingen. Zelf op zoek naar een oplossing voor een probleem? Kijk eens bij het aanbod van de taskforce Vlaanderen Helemaal Digitaal of informeer bij je lokale openbare diensten. Wie weet vind je zo wel de ideale oplossing.

 

Categorie:
x