Hulp bij het thuiswerken met kids

De thuiswerkende bevolking kunnen we heel eenvoudig in twee groepen indelen: de mensen die veel méér gedaan krijgen dan op het werk … en de mensen met kinderen.
Enkele weken thuiswerken met kinderen. Moeilijk? Ja, maar moeilijk gaat ook. Zeker met deze tips en activiteiten om dat jong geweld wat binnen de lijntjes te laten kleuren.

Structuur is het magische woord.

Structuur brengt rust en voorspelbaarheid. Zalig! Bepaal op voorhand wat je wanneer doet en wat je waar doet. Zet dat op een visuele planning en je dag verloopt al een stuk aangenamer.

Doe aan hoekjes-denken.

In elke kleuterklas is er een poppenhoek, een tekenhoek, een blokkenhoek, … Maak die hoekjes ook in je huis en je kleuter gedraagt zich meteen weer zoals op school en volgens de regels die daarbij horen.

Samen vs alleen.

In het woord ‘thuiswerken’ zit het woord ‘werken’. En dat valt nu eenmaal moeilijk te combineren met kinderen. Maak dus heel duidelijk aan je kinderen wanneer ze met jou tijd kunnen doorbrengen en wanneer niet. De momenten waarop ze zich alleen moeten bezighouden kan je beter een duidelijke invulling geven zoals een TV-uurtje, huiswerk maken of iets knutselen. Je kan ook duidelijk maken dat je niet gestoord mag worden door bijvoorbeeld een deurhanger aan de klink te hangen.

Wat hebben wij afgesproken?

Maak duidelijke afspraken met je kinderen en wijk hier zo weinig mogelijk vanaf. Dit zorgt voor structuur en balans.

Ik verveel mij!

Dé woorden die zoveel mogelijk vermeden moeten worden om er een geslaagde thuiswerkdag van te maken. En dan kunnen de regels rond schermtijd plots een stuk versoepelen. Maar gelukkig kan het internet ook educatief verantwoord zijn.

 • Op Ketnet.be staan er een hoop verantwoorde filmpjes, spelletjes en zelfs lessen. Onze favorieten: De Dokter Bea Show, Sturmtroopers en Dierendetective.
 • ‘Lees een boek!’ werkt helaas niet bij alle kinderen, maar misschien willen ze wel naar één luisteren. In de luisterbieb kan je kiezen uit honderden voorgelezen boeken.
 • Om een speurtocht te organiseren heb je natuurlijk geen tijd tijdens het thuiswerken, maar via Troovi kunnen je kinderen het gewoon zelf doen.
 • Museums zijn wel nog open … op het internet. Haal de strafste werken in huis van o.a. het Rijksmuseum, het British Museum of the world, het Van Gogh Museum of het Guggenheim.
 • Waarom geen filmpjes maken in plaats van er naar te kijken. Met de Stop-Motion app is het makkelijker dan ooit. Let op: enkel voor Apple.
 • Niemand buiten, iedereen op het internet. Maar hoe hou je het daar veilig? Met het online spel Hackshield leert je kind alles over veilig internetten.
 • Haal het leukste deel van de les Chemie in huis met proefjes.nl . Daar staan genoeg experimenten om je weken mee bezig te houden.
 • En als het dan toch tijd is om het scherm opzij te leggen is er nog meer dan genoeg om te doen.
 • Schrijf een ouderwetse brief naar je grootouders of andere familieleden die in een rusthuis zitten. En vergeet er geen tekening bij te steken.
 • Op restaurant gaan zit er even niet in, het moment dus om samen met je kinderen te koken. Je vindt een pak makkelijke recepten op internet die iedereen lekker vindt.
 • Handen wassen moeten we sowieso meerdere keren per dag doen. Dus maak er meteen een officieel handen-was-moment van.
 • Introduceer een ‘Opdracht van de dag’. Een challenge waar je kinderen even mee bezig zijn zoals een dansje instuderen, een heel grote toren maken of een moeilijke puzzel maken.
 • Laat je kinderen meehelpen in huis. Jij bent van een taak verlost en zij houden zich bezig. Twee vliegen in één klap.
Categorie:
x