Hongerig naar leesvoer? Laat boeken aan huis leveren

‘Blijf in uw kot’ betekent ook meer tijd om boeken te lezen. Maar wat als je al de boeken die je boekenkast inpalmen al hebt verslonden? Naar de boekenwinkel of bib gaan is momenteel namelijk geen optie. Maar geen nood! Gelukkig zijn er in Vlaanderen en Brussel enkele leuke lokale initiatieven die ervoor zorgen dat boeken aan huis worden geleverd.

Boekenwinkels gaan de baan op

Na de invoering van de quarantainemaatregelen in België naar aanleiding van het coronavirus moesten ook boekenwinkels de deuren sluiten. Enkele van die winkels besloten om hun boeken aan huis te gaan leveren. Een mooi voorbeeld is Stad Leest in Antwerpen. Woon je binnen de Antwerpse singel en wil je een boek bestellen? Wie voor 15 uur een bestelling van minstens 25 euro telefonisch, via social media of hun website plaatst, krijgt het dezelfde avond nog geleverd uit handen van de eigenaars. Woon je wat verder? Dan worden bestellingen vanaf 50 euro met een pakjesdienst bezorgd.

Een gelijkaardig topinitiatief is ook van kracht in Brussel. Daar levert de bekende boekenwinkel Filigranes boeken aan huis in heel de stad. Inwoners uit de negentien Brusselse gemeenten kunnen een bestelling plaatsen van minimum 25 euro, waarna de uitbaters je favoriete fictie en non-fictie tot aan je deur komen brengen. Daarnaast heeft de winkel ook een afhaaldienst opgezet in de boekenwinkel Avenue des Arts.

Zin om met een goed boek in de tuin of de zetel te kruipen? Denk dan zeker eens aan deze twee creatieve aan-huis-initiatieven.

Bib aan huis

Heb je geen zin om een boek te kopen, maar wil je er gewoon één uitlenen? Dan kan je terecht bij heel wat lokale bibliotheken die hebben beslist om ook aan huis te leveren. De medewerkers van de bibs van onder andere Deinze, Landegem, Mol, Schilde, Maldegem, Evergem, Aartselaar en Zulte staan paraat om boeken en ander bibliotheekmateriaal aan huis te leveren.

Take Away Bib

Zie je er geen graten in om een boek te gaan afhalen? Goed nieuws dan, want er zijn een heleboel bibliotheken die tijdens deze coronatijden een afhaaldienst zijn gestart. Over heel Vlaanderen vind je bibliotheken die een coronavrije afhaaloptie hebben. Onder andere in steden als Dendermonde, Hasselt, Sint-Niklaas, Lokeren, Kapellen en Genk.

Hoe gaat zo’n afhaaldienst in zijn werk? In Genk bijvoorbeeld kunnen leden van de bib boeken online reserveren en vervolgens tussen 10 en 13 uur ophalen. Wie interesse heeft, wendt zich eerst tot de online catalogus om te kijken of een boek wel aanwezig is.

Wie zijn boekhonger dus willen stillen met een boek uit de bib kijkt best eerst eens op de webstek van zijn of haar lokale bibliotheek om te kijken of ze een afhaalservice hebben en hoe het precies werkt.

Alvast veel leesplezier vanuit je kot!

x