HET DIGITALE STEUNCAFE

Kunnen we binnenkort écht pintjes betalen in ons virtueel stamcafé?

Na de eerste week in ons kot, zag je iets vreemds gebeuren. Vrijdag rond 18 uur kon je van de ene e-afterwork naar de andere. De video-chatrooms zaten afgeladen vol, alsof het plots terrasjesweer was. En zaterdag was het dan apero met de familie. Dan met de vrienden. Om daar weer te vertrekken naar ‘den drink van de ski’. En wie dan nog energie had, ging nog even dansen. Heel wat bekende dj’s streamen massaal live sets. Druk druk druk. Het ziet er naar uit dat we elkaar misschien nog meer gaan zien dan in pré-corona tijden. Ondertussen is het al wat bekoeld, maar tegelijk is het al een beetje het nieuwe normaal geworden. Benieuwd of we met het mooie lenteweer dat er aankomt ook digitaal een terrasje zullen doen!

Help de horeca.

Tegelijk zitten de eigenaars van de café’s waar we nog niet zo lang geleden gezellig met de vrienden aan de toog hingen met de handen in het haar. Ook bij hen stond de corona-uitbraak niet in hun business plan. De overheid heeft gelukkig al heel wat maatregelen getroffen om bedrijven en zelfstandigen te steunen. Brouwerijen schelden hun café uitbaters een maand huur kwijt. Brouwerij Palm steunt uitbaters door de huur kwijt te schelden en AB InBev start met Café Courage, een nieuw digitaal platform waar mensen hun pintjes op voorhand kunnen bestellen en betalen, en waarbij AB InBev ook nog eens 3,6 miljoen pinten aan cafés zal schenken. Je kan er ook een gift doen die integraal wordt doorgestuurd naar jouw favoriete café of restaurant.

Een café uitbaten van in je kot? 

Maar vele horeca uitbaters zijn zelf ook op zoek naar manieren om het gezellig te houden en toch iets te verdienen. In Aalst is er Booze Bazar, een Facebook-pagina waar je je cocktails kan bestellen terwijl er live wordt gestreamd. Bestellen kan via sms of via Uber Eats. Je ziet hoe je bestelling wordt klaargemaakt, terwijl er de dj leuke deuntjes speelt. Bij de levering betaal je contactloos, dus helemaal safe.

Wat is er nog mogelijk met een beetje hulp van technologie? Kunnen beide aan elkaar gekoppeld worden? Dat je tijdens de zoveelste e-peritief ook je favoriete café kan steunen. Hoe kan een café-eigenaar makkelijk een digitale versie van zijn café op poten zetten? Welke betaalmogelijkheden zijn er?

We organiseerden een brainstorm - via video call uiteraard - met Yves Moors, café-uitbater die Telenet contacteerde voor advies over hoe hij zijn café, De Prof in Mechelen, in virtuele vorm op poten kan zetten en Kristof Verheyden, expert van De Digitale Versnelling van Telenet, en Thomas Renders, redacteur en liefhebber van de betere stamkroeg. De naam van de chatroom waar we afspraken? Het digitale steuncafé. Bekijk hier het verslag.

Ben je op zoek naar nog meer oplossingen voor je zaak?
Neem dan eens een kijkje op De Digitale Versnelling

Categorie:
x