Heb ik mijn bedrijfsgebouw wel veilig afgesloten?

“Heb ik alles nu wel goed op slot gedaan?” Een vraag die we onszelf in tijden van binnenblijven minder stellen. Maar wat als je je bedrijf halsoverkop hebt moeten sluiten? Het loont zeker de moeite om naar je beveiliging te kijken. Als je een toegangscontrolesysteem hebt, pas dan je schema's voor vergrendelen en alarmsysteem aan. Een beveiligde omgeving kan met de hulp van slimme technologieën problemen voorkomen. En dat is alweer een zorg minder.

Check het via je smartphone

Misschien hield je voor de tijdelijke sluiting niet altijd in de gaten hield wie jouw onderneming binnen- en buiten wandelt. Of dat iemand van je personeel daarvoor verantwoordelijk was. Wel, de meeste beveiligingsoplossingen kunnen makkelijk via een smartphone of laptop geraadpleegd worden. Zo worden je camera’s, bewakingssysteem en toegangscontrole jouw ogen en voeten on the ground wanneer je er zelf niet bent. Werk je niet met een meldkamer, ga dan best wekelijks versneld door de beelden.

Elk elektronisch toegangssysteem (met badges, codeklavier, vingerafdruk…) bewaart de gegevens van wie binnen en buiten loopt. Nu je zelf niet aanwezig bent in je organisatie, wil je daar natuurlijk wel een zicht op hebben. Je kan de toegangsrechten (tijdelijk) aanpassen van medewerkers die verplicht zijn om thuis te werken. Zo ben je zeker dat er niemand het gebouw betreedt die er op dat moment niet mag zijn.

Moderne toegangscontrolesystemen laten je toe om beveiliging lokaal per lokaal, zone per zone en persoon per persoon in te stellen. Zo beveilig je extra gevoelige ruimtes en lokalen waar niemand hoeft te komen , bijvoorbeeld de keuken, het bureau van de CEO, de boekhouding, het IT-lokaal…

Wat niet gebruikt wordt, schakel je uit.

Sommige toestellen trek je best uit het stopcontact. Bijvoorbeeld: oudere toestellen en toestellen die niet nodig zijn om je beveiligings- branddetectie- en informaticasysteem te laten draaien. Ook de guest-wifi mag uit. Let er wel op dat wat nodig is voor camera’s, brand- en inbraakdetectie, toegangscontrole, bedrijfsnetwerk, servers… blijft draaien.

Bekijk zeker ook de tips om uw data en netwerk te beveiligen tijdens de sluiting van je bedrijf.

Categorie:
x