Cultuur in lockdown? Niet op het internet

De coronacrisis zorgt ervoor dat de volledige cultuursector stilligt momenteel. Of dat zou je toch denken. Maar niets is minder waar. Heel wat artiesten en gezelschappen blijven niet bij de pakken zitten. Zowel nationaal als internationaal gaan theatermakers, muzikanten, zangers en andere creatievelingen online om jou thuis in je zetel te entertainen. Een overzicht van enkele toffe initiatieven.

Puur Belgisch

Sinds de quarantainemogelijkheden zijn de agenda’s van een heleboel Belgische artiesten leeg. Om tegen die leegte aan voorstellingen en optredens in te gaan, organiseren ze daarom initiatieven via het internet die mensen de kans bieden om online van hun kunsten te genieten.

Een van die topinitiatieven van eigen bodem is Podium Aan Huis. Dat is een tijdelijk platform met een divers aanbod van meer dan 40 podiumvoorstellingen uit Vlaanderen en Brussel voor jong en oud. Via het platform kan iedereen digitaal genieten van straffe podiumvoorstellingen – zowel lopende als afgelopen voorstellingen - zolang de coronamaatregelen van kracht zijn en cultuurhuizen tijdelijk dicht zijn. Ideaal voor iedereen die het theater mist.

Mis je dansvoorstellingen? Of wil je graag thuis je eigen dansvoorstelling in elkaar boksen? Dans staat het danscollectief Rosas voor je klaar. Via rosasdanstrosas toont de wereldvermaarde danschoreografe Anne Teresa De Keersmaeker je via vier video’s hoe je thuis kan dansen zoals in een van de iconische voorstellingen van Rosas. Gewoon doen!

Is opera meer je ding? Dan kan je sopraan Astrid Stockman, die vorig jaar nog meedeed aan De Slimste Mens Ter Wereld, elke donderdag om 18u45 aan het werk horen vanuit haar kot op Instagram. Via Instagram Stories geeft ze een live-concertje en verblijdt ze je met haar indrukwekkende stem.

Nood aan extra entertainment voor de kids? Dan kan je terecht bij het jeugdtheater FroeFroe. Het gezelschap stelt een hele hoop oude voorstellingen integraal online beschikbaar op Vimeo (wachtwoord ‘froefroe’) en YouTube. Materiaal voor uren kijkplezier. Check wel even de leeftijd op de website van FroeFroe.

The show must go on

Ook in het buitenland gaan artiesten en gezelschappen de strijd aan met hun afgelaste voorstellingen en optredens via het internet. Ook grote beroemdheden storten zich op het wereldwijde web.

Een mooi voorbeeld: theatermaker en componist Andrew Lloyd Webber. De cultuurgigant streamt elke vrijdag een productie van een van zijn musicals op YouTube. De eerste is de 2000-productie van Joseph and the Technicolor Dreamcoat. Je kan het bekijken op het YouTube-kanaal The Show Must Go On gedurende 48 uur. De serie zal de komende weken elke vrijdag worden voortgezet.

Ben je hongerig naar nog meer musicals? Op Stage Memories staan fragmenten uit producties, maar worden er ook registraties van musicals toegevoegd. Daarnaast krijgen musicalfans een kijkje achter de schermen en staan er nooit eerder vertoonde beelden online. De eerste musical die volledig online staat is Piaf de Musical uit 2008. Elke week verschijnen er nieuwe producties op het platform.

Het internet heeft dus heel wat te bieden voor cultuurliefhebbers. Blijf dus zeker niet op je culturele honger zitten en steun je favoriete artiesten en gezelschappen door hen digitaal aan het werk te zien of te horen. Veel plezier!

x