Bedrijf tijdelijk gesloten. En je datanetwerk?

Natuurlijk heb je als bedrijf de nodige beveiligingsmaatregelen genomen om je systemen, netwerken en data te beschermen. Maar zo’n uitzonderlijke omstandigheden als deze had niemand zien aankomen. Is je onderneming goed beveiligd? Verloopt het telewerken veilig? Overloop even deze checklist, voor je eigen cyberveiligheid.

Hackers meer actief dan anders

Bij ons is het leven helaas wat rustiger, maar voor hackers niet. Zij misbruiken zo’n situatie met alle plezier. Ze sturen massaal veel phishingmails, lanceren valse corona-websites en droppen gevaarlijke corona-apps in de appstores. Daarnaast zijn heel wat bedrijfsgebouwen verlaten en werken mensen thuis, vaak zonder een goede beveiliging.

Alles begint bij een disaster recovery plan. Klinkt misschien als een titel van een slechte actiefilm, maar het is echt nodig. In zo’n plan beschrijf je welke acties ondernomen moeten worden. Noteer ook hoe snel iedereen verwittigd moet worden. Heb je een systeem op poten dat alle medewerkers meteen een mail of sms stuurt met richtlijnen?

Quick-wins om de beveiliging te verbeteren:

  • 80% van de kmo’s gebruikt standaard paswoorden voor routers, camera’s, wifi... Hackers kennen die en misbruiken ze. Pas de wachtwoorden van je router en verbonden apparatuur aan. Kies wachtwoorden van minstens dertien tekens, met cijfers, hoofd- en kleine letters en speciale tekens.
  • Update de software van al je aangesloten toestellen. Alleen de allerlaatste versies zijn veilig.
  • Verwijder oudere netwerktoestellen waar geen updates meer voor bestaan.
  • Regel een professionele back-upoplossing die offline staat. Koppel die wel aan je netwerk.
  • Plaats alle achtergebleven computers en kritische apparatuur achter slot en grendel.

Hoe veilig telewerken?

Is je antivirussoftware voorzien op telewerken? Nee, een antivirus houdt maar een klein deel van de bedreigingen tegen. Je kiest best voor een end point-oplossing. Dat houdt niet alleen virussen en malware tegen, maar kijkt ook naar verdacht gedrag op een toestel.

Leg een gedragscode op aan de thuiswerkers. 93% van alle cyberattacks gebeurt via phishingmails, dus vraag je medewerkers om extra waakzaam te zijn met e-mails. Met deze basisprincipes maak je een degelijke thuiswerk-policy:

  • Ontvang en verstuur geen privémails via je werklaptop.
  • Beweeg je muis over een link in een mail. Daardoor zie je de volledige URL tevoorschijn komen. Is die betrouwbaar? Dan kan je gerust klikken.
  • Verwijder verdachte e-mails. Probeer je niet uit te schrijven, want ook achter zo’n link zit soms malware verstopt.
  • Zoek informatie over corona op officiële websites zoals www.info-coronavirus.be

Er zijn vandaag heel wat tools beschikbaar om te telewerken. Om risico’s te vermijden, beperk je best ook de tools die je medewerkers mogen gebruiken. Wie met Office 365 werkt, gebruikt best zoveel mogelijk de inbegrepen oplossingen, zoals Sharepoint, OneDrive… voor het delen van documenten.

Extra oplossingen nodig? Kies de juiste oplossing in functie van gebruiksgemak en veiligheid. Bekijk zeker ook de tips om je bedrijfsgebouw te beveiligen tijdens de sluiting van je bedrijf.

Categorie:
x